Prosta do wykonania, szybka i pyszna babka piaskowa. Nie tylko na Wielkanoc, ale też do codziennej herbatki i na drugie śniadanie.

Składniki

100 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
80 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
100 g miękkiego masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 olejek cytrynowy

 

osoby

Wykonanie

  1. Miękkie masło ucierasz z cukrem na gładką, puszystą masę.
  2. Dodajesz powoli jajka, olejek cytrynowy, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Do małej blaszki (średnica 15 cm) wkładasz ciasto i pieczesz 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  4. Potem zwiększasz temperaturę do 170 stopni i pieczesz ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).

Podaję posypaną cukrem pudrem lub lukrem. Babka z cukrem pudrem (lub bez) sprawdza się jako przekąska na drugie śniadanie do pracy/szkoły.

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This