Gofry bez mleka, dosładzane bananem. Szybki deser gdy niespodziwanie wpadają znajomi. Czas przygotowania: 30 minut, porcja na 3 osoby.

Składniki

1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jajka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 banan
1/3 szkanki brązowego cukru
1 szklanka wody

Wykonanie

  1. Białka oddzielasz od żółtek i ubijasz w osobnej misce ze szczyptą soli.
  2. W osobnej misce mieszasz: mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia.
  3. Rozgniatasz widelcem banana na miazgę.
  4. Do żółtek wlewasz: olej, wodę i dokładnie mieszasz.
  5. Mokre składniki i banana wlewasz do miski z mąką i miksujesz przez chwilę na gładką masę (mogą być widoczne grudki od banana).
  6. Do masy delikatnie dodajesz ubite białka i mieszasz ostrożnie drewnianą łyżką.
  7. Odstawiasz ciasto na 15 minut. W tym czasie akurat nagrzeje się gofrownica. Każda gofrownica piecze inaczej, zatem pieczesz aż do przyrumienionych gofrów.

Podaję te gofry z malinowo-jogurtowym sosem (zmiksowane maliny z jogurtem naturalnym, bez dodatku cukru). Smacznego 🙂

osób

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This