Lekko pikantny barszcz czerwony z imbirem. Najlepszy do picia.

Składniki

1,5 litra wody
1/2 litra zakwasu z buraków na barszcz
1 kg buraków
5 grzybów suszonych
3 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 cebula
1 łyżka brązowego cukru
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
obrana skórka z jabłka

 

osób

Wykonanie

  1. Obierasz warzywa (na razie bez buraków) i gotujesz wywar przez pół godziny.
  2. Na gazie opiekasz cebulę (ze skórką) i wrzucasz do wywaru.
  3. Obierasz buraki, kroisz w kostkę lub plastry i wrzucasz do wywaru.
  4. Dodajesz liść laurowy, sól, pieprz, majeranek i czosnek. Gotujesz całość przez 30 minut.
  5. Odcedzasz warzywa z wywaru. Dodajesz zakwas, sól, pieprz, cukier do smaku, może być więcej imbiru. Gotujesz ok. 15 minut na wolnym ogniu.
  6. Dosmaczasz sokiem z cytryny (lub octem) i dowolnymi przyprawami.
  7. Po wyłączeniu gazu zostaw pod przykryciem jeszcze na 15 minut.

Podaję z pasztecikami lub paluchami z ciasta francuskiego.
Z założenia jest to zupa warzywna, ale świetnie udaje się też na bazie dowolnego rosłu/bulionu mięsnego.

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This