Rozpływają się w ustach jak chmurki i rozchodzą jak świeże bułeczki.

Składniki

3 białka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

szypta soli

1/2 łyżeczki octu jabłkowego

osób

Wykonanie

  1. Rozgrzewasz piekarnik do 180 stopni.
  2. Białka ze zczyptą soli ubijasz na bardzo sztywną pianę.
  3. Dodajesz (wciąż ubijając) po jednej łyżce cukru, bardzo powoli (rozłóż wsypywaniena na jakieś 8 minut).
  4. Skręcasz temperaturę w piekarniku do 50 stopni.
  5. Wykładasz bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładasz do piekarnika zanim temperatura opadnie do 50 stopni.
  6. Pieczesz (właściwie suszysz) w piekarniku przez 60-70 minut.

Z braku rękawa cukierniczego nałożyłam pianę do zwykłego worka foliowego, wycięłam na jednym brzegu dziurkę i wyciskałam na blachę kształtne obłoczki. Smacznego 🙂

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This