Kiedy trzeba coś na słodko i na szybko. Wariacja na temat muffinek powstała na zabawę karnawałową dla zerówki. 15 bułeczek w 10 minut (plus czas pieczenia).

Składniki

Suche
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 cukier cynamonowy
szczypta soli
1/3 szklanki brązowego cukru

Mokre
1 jajko
1 olejek cytrynowy
200 ml mleka (może być sojowe lub ryżowe)
1/4 szklanki oleju

Dodatki
marmolada śliwkowa
1/2 szklanki krojonych migdałów

osób

Wykonanie

  1. Mieszasz mikserem na najmniejszych obrotach mokre składniki (w osobnej mice niż suche).
  2. Wsypujesz do miski i mieszasz łyżką drewnianą suche składniki (wszystkie oprócz dodatków: migdały i marmolada).
  3. Dodajesz mokre składniki do suchych i szybko (krótko) mieszasz wszystko drewnianą łyżką (mogą zostać grudki).
  4. Piekarnik rozgrzewasz do 200 stopni.
  5. Nakładasz ciasto do foremek w kształcei jajek, mniej więcej do 1/2 wysokości foremki.
  6. Do środka każdej muffnki nakładasz 1/2 łyżeczki marmolady.
  7. Na wierzch nakładasz jeszcze łyżeczkę ciasta (żeby zakryć marmoladę).
  8. Posypujesz każdą bułeczkę migdałami.
  9. Pieczesz ok. 15 minut (do suchego patyczka).

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This