Oczywiście uwielbiana przez dzieci, ale dorosłym też ślinka cieknie na widok domowej nutelli. Bez dodatku cukru, kilka prostych składników i deser gotowy.

Składniki

3 banany
1/2 szklanki serka mascarpone
szczypta cynamonu
200 g dżemu z mirabelek lub musu jabłkowego 
4 łyżki kakao

Wykonanie

  1. Banany obierasz i kroisz na grube plastry.
  2. Dodajesz serek mascarpone.
  3. Dodajesz mus jabłkowy lub dżem mirabelkowy (jeśli nie ma pod ręką gotowego musu, możesz się odrobinę natrudzić i podsmażyć obrane, pokrojone w drobną kostkę jabłka/śliwki, na łyżce masła przez 20 minut).
  4. Dodajesz cynamon i kakao.
  5. Blendujesz wszystko na gładką masę przy pomocy tzw. żyrafy.

Można podawać od razu, ale można też wstawić do lodówki na pół godziny. Serek mascarpone zamieni rzadką nutellę w gęsty krem.

Używam jako dodatek np. do placuszków z kaszy manny, podpłomyków, ale też podaję jako samodzielny, kremowy deser. Zamknięty w słoiczku często wędruje do szkoły jako dodatek do drugiego śniadania.

image

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This