Oczywiście uwielbiana przez dzieci, ale dorosłym też ślinka cieknie na widok domowej nutelli. Bez dodatku cukru, kilka prostych składników i deser gotowy.

Składniki

3 banany
1/2 szklanki serka mascarpone
szczypta cynamonu
200 g musu jabłkowego lub (lepiej) śliwkowego 
4 łyżki kakao

Wykonanie

  1. Banany obierasz i kroisz na grube plastry.
  2. Dodajesz serek mascarpone.
  3. Dodajesz mus jabłkowy lub śliwkowy (jeśli nie ma pod ręką gotowego musu, możesz się odrobinę natrudzić i podsmażyć obrane, pokrojone w drobną kostkę jabłka/śliwki, na łyżce masła przez 20 minut).
  4. Dodajesz cynamon i kakao.
  5. Blendujesz wszystko na gładką masę przy pomocy tzw. żyrafy.

Można podawać od razu, ale można też wstawić do lodówki na pół godziny. Serek mascarpone zamieni rzadką nutellę w gęsty krem.

Używam jako dodatek np. do plackw, naleśników, podpłomyków, ale też podaję jako samodzielny, kremowy deser. Zamknięty w słoiczku często wędruje do szkoły, jako dodatek do drugiego śniadania.

Mocno się napracowałam przy tym wpisie, teraz liczę na Ciebie, bo chciałabym żebyśmy zostały w kontakcie. Jak? Jest kilka możliwości, mam nadzieję, że skorzystasz:

  • Zostaw proszę komentarz, bo dla mnie każda informacja zwrotna na temat mojej pracy, jest bardzo ważna.
  • Jeśli uważasz, że piszę z sensem i o ważnych sprawach, podziel się wpisem ze znajomymi.
  • Polub Fan Page na Facebooku, jest tam już mnóstwo mam, zapraszamy!
  • Jak już jesteś na Facebooku, to zapraszam Cię do grupy Nie Tylko dla Mam – rozmowy z pedagogiem o dzieciach i wychowaniu. Możesz liczyć na moją poradę w każdej sytuacji.
  • Obserwuj profil na Instagramie, tam znajdziesz kulisy bloga, hobby naszej rodziny i moją codzienność.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This