Pyszne ciasto i pomysł na przekąskę np. do szkoły lub do pracy.

Składniki

3 bardzo dojrzałe banany

1,5 szklanki mąki

szczpta soli

150 maślanki

2 łyżki roztopioego masła

1/3 szklanki brązowego cukru

1/2 opakowania cukru waniliowego

1 olejek cytrynowy

1 jajko

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy korzennej

2 łyżki kako

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

3 łyżki margaryny

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki kakao

Posypka:

1/2 szklanki orzechów włoskich

1/2 szklanki suszonej żórawiny

osób

Wykonanie

  1. Obrane banany rozgniatasz widelcem na ciapę.
  2. Masło rozpuszczasz i czekasz aż ostygnie.
  3. Mieszasz w dużej misce sypkie składniki (oprócz kako).
  4. Mieszasz w osobnej misce mokre składniki.
  5. Mokre składniki mieszasz z suchymi (nie trzeba miksera, wystarczy drewniana łyżka) i dodajesz banany.
  6. 1/3 ciasta wlewasz do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
  7. Do pozostałego w misce ciasta dodajesz kakao, dobrze mieszasz i wlewasz do keksówki resztę ciasta.
  8. Pieczesz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).

Polewa

  1. Rozpuszczasz w rondelku margarynę i czekoladę. Dodaj 2 łyżki wody.
  2. Do rozpuszczonej masy dodajesz kako i cukier puder. Mieszasz dokładnie i podgrzewasz ok. 3 minuty (nie gotujesz).
  3. Wystudzoną masą polewasz chlebek i posypujesz orzechami oraz żórawiną.

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This