Dzieciaki bardzo lubią podgryzać przekąski. A nie zawsze coś jest pod ręką. Wtedy ratuję się frytkami z chleba i zawsze jest to strzał w dziesiątkę.

Składniki

5 kromek chleba (lekko czerstwy)

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 łyżka masła

szczypta papryki słodkiej

szczypta oregano suszonego

szczypta kurkumy

szczypta granulowanego czosnku

osoby

Wykonanie

  1. Rozgrzewasz piekarnik do 200 stopni.
  2. Miękkie masło łączysz ze wszystkimi przyprawami.
  3. Smarujesz kromki (bardzo lekko, lekkie maźnięcie) masłem z przyprawami.
  4. Kroisz chleb na cienkie paseczki.
  5. Kładziesz chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczesz ok. 5-7 minut aż będą zrumienione i chrupiące.

Frytki sprawdzają się też jako przekąska na imprezach. Znikają bardzo szybko, bo to coś w rodzaju domowych chipsów.

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This