Bardzo pyszne jajka na twardo, z wyśmienitym farszem pieczarkowym i chrupiącą, podsmażoną bułką tartą na wierzchu. Można je podawać na ciepło i na zimno.

Składniki

3 jajka

2 łyżki masła

szczypta soli

szczypta pieprzu

1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

1/2 łyżeczki kminku mielonego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

4 spore pieczarki

1 łyżka musztardy francuskiej

 

osoby

Wykonanie

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Kiedy lekko ostygną, przepołów je wzdłuż bez obierania skorupki (nigdy nie jest idealnie, pomocny jest bardzo ostry nóż).
  3. Delikatnie wyjmij żółtka z jajek.
  4. Pieczarki posiekaj na drobne kawałki i uduś przez 10 minut na 1/2 łyżki masła (posyp do smaku solą i pieprzem).
  5. Kiedy pieczarki ostygną (odparują cały sok), dodaj do nich ugotowane żółtka, natkę pietruszki i łyżkę musztardy. Całość zblenduj (tzw. żyrafą) na masę (nie musi być idelanie gładka).
  6. Dopraw pozostałymi przyprawami do smaku.
  7. Nałóż farsz do białek w skorupkach tak, żeby przykrywał całe jajko, a nie tylko wypełniał miejsce po żółtku.
  8. Otocz wierzch jajka (ten z farszem) w bułce tartej i smaż na rozgrzanym maśle aż się zarumieni (ok. 1-2 minuty).

Do panierowania nie używam surowego jajka, bo bułka tarta i tak świetnie przykleja się do farszu. Czasami robię takie jajka bez skorupki, wtedy łatwiej manewrować przy jedzeniu, za to danie nie wygląda tak oryginalnie. Smacznego 🙂

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This