Rozgrzewająca i bardzo intensywna w smaku zupa ziemniaczana w nowej odsłonie. Porcja na 4 osoby.

Składniki

1 kg ziemniaków

2 obrane ząbki czosnku

2 marchewki

2 pietruszki

1/2 selera

1 cebula

1,5 łyżeczki kurkumy

1 łyżka soli

1 łyżeczka pieprzu

1,5 łyżeczki suszonego koperku

2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka imbiru mielonego

1 kromka razowego chleba

 

osoby

Wykonanie

  1. Z marchewki, pietruszki, selera, czosnku i przypieczonej na ogniu cebuli gotujesz wywar warzywny na ok. 2 litrach wody (jeśli masz gotowy jakiś inny wywar mięsny, też się znakomicie sprawdzi, zwłaszcza na kościach wędzonych).
  2. W osobnym garnku gotujesz obrane ziemniaki. Po ugotowaniu zachowujesz wodę z ich odcedzania.
  3. Z wywaru wyjmujesz warzywa, doprawiasz wywar wszystkimi przyprawami.
  4. Wrzucasz do doprawionego wywaru ziemniaki, ugotowaną marchew, czosnek i jedną pietruszkę.
  5. Całość blendujesz na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dodajesz wodę z ugotowanych ziemniaków.
  6. Kromkę chleba opiekasz ok. 5 minut w temperaturze 180 stopni. Kroisz na drobne kostki.
  7. Gotowy krem posypujesz grzankami.

Podaję czasem z drobno posiekaną natką piertuszki lub świeżym koperkiem. Smacznego 🙂

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This