Można zaszaleć i dekorować je w dowolny sposób. Dwa kruche ciasteczka przekładane puszystą masą kakaową prezentują się rewelacyjnie i tak też smakują.

Składniki

Ciastka

1,5 szklanki mąki krupczatki

4 łyżki cukru pudru

1/4 łyżeczki suszonego imbiru

szczypta soli

1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

2 jajka surowe

2 jajka ugotowane

1 łyżka śmietany 18%

120 g margaryny do pieczenia

 

Masa kakaowa

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1 łyżka wody

2 łyżki margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

3 łyżki kakao

200 g mielonego twarogu

2 łyżki soku z cytryny

osób

Wykonanie

  1. Gotujesz 2 jajka na twardo. Kiedy ostygną dokładnie siekasz żółtka.
  2. Wsypujesz wszystkie składniki suche do miski. Dodajesz posiekane, ugotowane żółtka i surowe żółtka oraz margarynę (z lodówki) i śmietanę. Wszystko zagniatasz szybko, bardzo dokładnie.
  3. Zostawiasz na 15 minut w lodówce, potem rozwałkowujesz na grubość ok 0,5 cm i wycinasz jajka (foremką lub nożem).
  4. Jajka układasz na blaszce blisko siebie (nie urosną) i smarujesz białkiem.
  5. Pieczesz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 10-12 minut.

Masa kakowa

  1. Rozpuszczasz czekoladę z margaryną i łyżką wody. Dokładnie mieszasz żeby się nie przypaliło.
  2. Lekko przestudzoną masę dodajesz do twarogu zmieszanego z cukrem i kakao.
  3. Doprawiasz do smaku sokiem z cytryny.
  4. Całość miksujesz albo blendujesz na puszystą masę, którą przekładasz ciasteczka.

25529485130_0ea20210a0_k

Dekoracja oczywiście jest już kwestią gustu i wyobraźni. Smacznego 🙂

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This