Serduszka, czyli symbol miłości. Nasz (nie tylko) walentynkowy, słodki specjał do kawy i herbaty.

Składniki

1,5 szklanki mąki krupczatki

4 łyżki cukru pudru

1/4 łyżeczki suszonego imbiru

szczypta soli

1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

2 jajka surowe

2 jajka ugotowane na twardo

1 łyżka śmietany 18%

120 g margaryny do pieczenia

cukier brązowy do posypania

migdały w płatkach

osób

Wykonanie

  1. Gotujesz 2 jajka na twardo. Kiedy ostygną dokładnie siekasz żółtka.
  2. Wsypujesz wszystkie składniki suche do miski. Dodajesz posiekane, ugotowane żółtka i surowe żółtka oraz margarynę (z lodówki) i śmietanę. Wszystko zagniatasz szybko, bardzo dokładnie.
  3. Zostawiasz na 15 minut w lodówce, potem rozwałkowujesz na grubość ok 0,5 cm i wycinasz serduszka (foremką lub nożem).
  4. Serduszka układasz na blaszce blisko siebie (nie urosną) i smarujesz białkiem.
  5. Posypujesz migdałami i brązowym cukrem.
  6. Pieczesz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 10-12 minut.

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This