Przepadam za chorizo, czyli kiełbasą pełną paprykowego smaku i aromatu. Pasuje do wielu dań, ale u mnie najczęściej gości w towarzystwie makaronu razowego.

Składniki

5 dag cienko pokrojonego chorizo
1,5 szklanki makaronu razowego
1 szklanka świeżej rukoli
szczypta pieprzu
szczypta soli
szczypta papryki chilli
(ew. 1 łyżeczka świeżych liści tymianku, pestki dyni, słonecznika)

Wykonanie

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ze szczyptą soli. Po odcedzeniu zostawiam trochę wody, przyda się do sosu na koniec.

Chorizo kroję na paseczki i podsmażam na patelni dosłownie przez 5 minut, aż wypuści aromatyczny tłuszczyk o przepieknej barwie i smaku.

IMG_1816

Zmniejszam ogień pod patelnią z chorizo i wrzucam na nią cały makaron. Dokładnie mieszam, dodaję pieprzu i chilli. Jeśli chcę mieć odrobinę więcej sosu, dolewam trochę wody z gotowanego makaronu. Ale naprawdę bardzo niewiele.

IMG_1817

Przed samym podaniem dodaję do makaronu porwaną na drobne kawałki rukolę. Czasem posypuję prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Szybko, aromatycznie i smacznie.

IMG_1818

 

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This