Makaron z aksamitnym sosem na bazie serka mascarpone. Do tego duże kawałki pieczarek i mnóstwo przypraw. Szybki i bardzo treściwy obiad.

Składniki

1 szklanka makaronu (w zasadzie dowolny, ja użyłam podłużnego, ale nie spagetti)
1 jabłko
1/3 kg pieczarek
1 łyżka oleju
5 łyżek wytrawnego wina
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżka kurkumy
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka imbiru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu białego
1 łyżka suszonego majeranku
szczypta chilli do smaku

 

osoby

Wykonanie

  1. Makaron gotujesz według wskazówek na opakowaniu (nie wylewaj całej wody po ugotowaniu).
  2. Na gorący olej wrzucasz pieczarki (mogą być w całości lub połówki, nie trzeba obierać, wystarczy dobrze umyć). Posypujesz solą i pieprzem. Dusisz ok. 10 minut aż puszczą sok.
  3. Lekko zwiększasz ogień i dorzucasz pokrojone w drobną kostkę jabłko. Dusisz kolejne 5 minut.
  4. Całość podlewasz winem i skręcasz gaz na mniejszy.
  5. Dodajesz wszystkie pozostałe przyprawy oraz 6 łyżek wody z ugotowanego makaronu. Dusisz pod przykryciem jeszcze 10 minut.
  6. Zmniejszasz gaz i dodajesz 2 czubate łyżki serka mascarpone. Dokładnie mieszasz z pozostałymi składnikami.
  7. Doprawiasz musztardą, ew. solą i pieprzem.
  8. Do gotowego sosu wrzucasz makaron i mieszasz wszystko dokładnie.

Smacznego 🙂

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This