Chyba wszystkie dzieci uwielbiają biszkopty. A biszkopty w wersji mni z lukrowanym i kolorowym przybraniem to pyszna zabawa. Dwa w jednym.

Składniki

Biszkopt

1 szklanka mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki drobnego cukru

6 jajek

szczypta soli

olejek cytrynowy

(ew. 1 łyżka kako)

Dekoracja – podaję przykładowe składniki, bo tu obowiązuje całkowita dowolność

1/2 cytryny

3/4 szklanki cukru pudru

dowolne posypki cukrowe/draże/cukierki

pisaki cukrowe do dekoracji

rozdrobnione orzechy (nerkowca, włoskie, pistacje)

wiórki kokosowe

 

babeczek

Wykonanie

  1. Nagrzewasz piekarnik do 170 stopni (ciasto należy do niego włożyć od razu po przgotowaniu, żeby „nie czekało”).
  2. Białka oddzielasz od żółtek.
  3. Ubijasz białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
  4. Powoli dodajesz cukier (najlepiej po łyżce, z przerwami na jego dokładne zmieszanie i rozpuszczenie).
  5. Następnie powoli dolewasz rozbełtane żółtka i olejek cytrynowy.
  6. Dalej wsypujesz zmieszane ze sobą, przesiane przez sitko mąki – małymi porcjami. Teraz już mieszasz ciasto drewnianą łyżką, bardzo delikatnie.
  7. Przekładasz ciasto do blachy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Każdy otwór napełniasz najwyżej do 3/4 wysokości.
  8. Wkładasz ciasto do rozgrzanego piekarnika i nie otwierasz przez 10-12 minut. Powinny być gotowe po 20-25 minutach, czasem szybciej. Konieczny test „suchego patyczka”.
  9. Gorące biszkopty wyjmujesz z piekarnika natychmiast po upieczeniu i zrzucasz je na blat z wysokości 30 cm.
  10. Z wyjmowaniem poczekaj, aż całkowicie ostygną.

Najczęściej zdarza się, że biszkopt urośnie jak muffinka i ma „kapelusz”, który trzeba odciąć. Dzięki temu (po postawieniu babeczki odciętą stroną do dołu) powstaje kształt przypominający babkę. A kapelusze to nic innego jak biszkoptowe ciastka do schrupania dla dzieci.

Jeśli chcesz mieć babki w dwóch kolorach, to do połowy ciasta dodaj 1 łyżeczkę kakao i wymieszaj. Cała reszta to już tylko zabawa w dekorowanie lukrem:

  1. Wsypujesz cukier puder do miski.
  2. Wyciskasz do niego sok z cytryny i dokładnie mieszasz całość.
  3. Im mniej soku, tym bardziej gęsty lukier.

Jeśli nie chcesz lukru cytrynowego, to zamień sok z cytryny na wodę. Smacznego 🙂

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This