Szybkie i przepyszne muffinki z mirabelkową glazurą. Czekoladowa nuta przełamana kwaskowym dżemem i deser „palce lizać” gotowy w pół godziny.

Składniki

 

1,5 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

1 olejek cytrynowy

4 łyżki oleju

2 jajka

2/3 szklanki mleka (można na pół z jogurtem naturalnym)

200 g dżemu z mirabelek

 

muffinek

Wykonanie

  1. Mieszasz składniki sypkie: mąka, proszek do pieczenia, kakao, cukier.
  2. Mieszasz (bez miksera) składniki mokre: jajka, olejek cytrynowy, olej, mleko.
  3. Wlewasz mokre do sypkich i szybko mieszasz (ciasto może mieć grudki, im bardziej gładkie i dłużej mieszane, tym bardziej ubite będą muffinki).
  4. Ciasto nakładasz do formy na muffinki (nieco ponad 3/4 foremki).
  5. Na wierzch każdej muffinki nakładasz łyżeczkę dżemu mirabelkowego (nie może być mocno słodzony, im bardziej kwaśny tym lepsze muffinki).
  6. Pieczesz przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Dzięki temu, że dżem nie jest przykryty warstwą ciasta powstaje owocowa glazura, która sama w sobie jest dekoracją, ale przede wszystkim pysznie przełamuje słodki smak muffinek.

littlelife-1

littlelife-2

Talerz dekoracyjnyz kolekcji producenta porcelany Karolina
Lunchpack i bidon z kolekcji Little Life pochodzą ze sklepu www.tublu.pl

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This