Połączenie kruchych, czarnych ciastek czekoladowych z delikatnym, białym nadzieniem. Bardzo kontrastowy, a jednak idealnie pasujący do siebie duet.

Składniki

Ciasto:

70 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki pszennej
1/3  szklanki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2  łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
olejek waniliowy
ew. 4 łyżki mleka

Nadzienie:

200 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z połowy cytryny

ciastek

Wykonanie

  1. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier puder wymieszaj w osobnej misce.
  2. Roztop w rondelku masło z gorzką czekoladą i brązowym cukrem. Dokładnie mieszaj na jednolitą masę. Zostaw do ostygnięcia.
  3. Do letniej masy czekoladowej dodaj dwa jajka i wymieszaj.
  4. Następnie dodaj olejek waniliowy (2-3 krople).
  5. Masę wlej do składników sypkich i zagnieć ciasto. Gdyby było zbyt suche, podlej odrobiną mleka.
  6. Owiń ciasto folią spożywczą i zostaw w zamrażarce na 30 minut.
  7. Wyłóż serek mascarpone do miski i zmieszaj go dokładnie (ja miksuję) z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  8. Po wyjęciu z zamrażarki pougniataj chwilę ciasto, powinno być bardzo plastyczne, lekko wilgotne.
  9. Rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 3 mm i wykrawaj kształty np. szklanką lub foremką.
  10. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (170 stopni) i piecz ok. 8 minut.
  12. Odstaw ciastka do ostygnięcia.
  13. Nakładaj krem z serka mascarpone na ciastko i przykrywaj je drugim ciastkiem.

Można zjadać od razu, ale znakomicie smakują także wyjęte po jakimś czasie z lodówki. Wtedy masa serkowa jest bardziej ścięta i oczywiście nie może do nich zabraknąć szklanki ciepłego mleka do zamaczania 😉 Smacznego!

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This