Niby drobiazg, a jednak bez niej ani mięso, ani jajka nie smkują tak wyśmienicie. Próbowałam też z ziemniakami pieczonymi – dodaje smaczku i ostrości.

Składniki

4 łyżki serka mascarpone (może być zwykły mielony twaróg)

1 łyżeczka majonezu

2 łyżki chrzanu (takiego ze słoika)

4 żółtka

szczypta soli

szczypta białego pieprzu

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżeczka suszonego koperku (może być świeży jeśli jest pod ręką)

ew. 1 łyżczka kurkumy (daje piękny kolor)

 

osób

Wykonanie

  1. Serek mascarpone mieszasz z majonezem i wszystkimi przyprawami.
  2. Żółtka z jajek ugotowanych na twardo wrzucasz do pasty serowej (z białek zawsze przy okazji powstaje sałatka).
  3. Dodajesz chrzan do całości.
  4. Wszystkie składniki dokładnie blendujesz (tzw. żyrafą) na puszystą masę.
  5. Doprawiasz do smaku, można dodać więcej chrzanu.

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This