Intensywne w smaku, lekko octowe pieczarki uduszone w winie, z dodatkiem papryki, jabłka i przypraw. Podaję jako przystawkę na ciepło.

Składniki

250 dag pieczarek
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1 jabłko
1 papryka konserwowa
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta chilli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki tartego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka tartego majeranku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki wina czerwonego

Wykonanie

Na rozgrzaną patelnię, z łyżką roztopionego masła i łyżką oleju, wrzucam obrane pieczarki. Kroję jedynie na pół albo wcale. Duże kęsy to więcej frajdy. Są też bardziej soczyste. Dodaję szczyptę soli i pieprzu. Smażę przez 5 minut na średnim ogniu. Zmniejszam ogień, dolewam 1/2 szklanki wody, wrzucam resztę przypraw i przykrywam, żeby dusiły się 10-15 minut.

W tym czasie kroję w kostkę jabłko ze skórką i dorzucam do pieczarek. Niech się dusi razem z nimi, nawet niech się kawałki rozpadną, wzbogacą wtedy sos.

Po 10-15 minutach, kiedy pieczarki zmiękną i puszczą sok, dorzucam pokrojoną w paseczki paprykę konserowową. Całość delikatnie mieszam, zwiększam ogień i podlewam winem. Bez przykrywki gotuję jakieś 5 minut. Kiedy wyparuje wino i zostaje naprawdę niewiele sosu, dodaję ketchup i musztardę francuską. Na wolnym ogniu duszę całość jeszcze przez 3 minuty.

IMG_1908

Podaję posypane akurat dostępnymi ziołami lub dodatkami np. natką pietruszki, świeżym tymiankiem, bazylią lub szczypiorkiem. Każda zielona konfiguracja się sprawdza.

IMG_1902

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This