Bardzo kruchutkie, delikatne i smakowite. Tak, nie można się oderwać.

Składniki

40 g masła

1,5 szklanki mąki krupczatki

3 żółtka

szczypta soli

szczypta gałki muszkatałowej

2 łyżki śmietany 12%

cukier puder do posypania

 

osób

Wykonanie

  1. Roztapiasz masło i zostawiasz na chwilę do ostygnięcia.
  2. Kiedy masło ostygnie, zagniatasz szybko ciasto ze wszystkich składników.
  3. Zostawiasz na godzinkę lub dwie w lodówce (owinięte folią).
  4. Po wyjęciu z lodówki dajesz dziecku wałek do ręki i mocno tłuczecie w ciasto przez 10 minut (super zabawa).
  5. Rozwałkowujesz ciasto na do jak najcieńszej warstwy.
  6. Dzielisz na cienkie prostokąty (mniej więcej 3x10 cm), w każdym z nich robisz nożem nacięcie na środu i przewlekasz jedną część prostokąta przez to nacięcie. Prostujesz, układasz, formujesz i faworek gotowy. Naprawdę, mogą być krzywe 🙂
  7. Układasz w bardzo niewielkich odstępch na blaszce i do piekarnika na 10 minut. Pieczesz w 180 stopniach.
  8. Jeszcze ciepłe faworki posypujesz cukrem pudrem.

 

A teraz bardziej kontrowersyjna część przepisu – bawimy się jedzeniem 🙂

Układanie fawoków od największego do najmniejszego

image

Faworkowa Jenga

image

Rysowanie faworkiem w cukrze pudrze

image

Chrust na ognisko

image

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This