Smakowity dodatek do mięs, klusek i makaronów. Szybko się robi i zbiera pochwały. Czas przygotowania: 30 minut, porcja na 4 osoby.

Składniki

40 dag pieczarek

4 łyżki oleju rzepakowego

1,5 łyżeczki kurkukmy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1,5 łyżeczki oregano suszonego

2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka mielonej papryki chilli

1 łyżka musztardy miodowej

2 łyżki ketchupu pikantnego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki, oprócz pieczarek, mieszasz dokładnie w słoiku (tak najwygodniej – zakręcasz, mocno potrząsasz, odkręcasz i gotowe).
  2. Polewasz marynatą umyte, niekoniecznie obrane, pieczarki.
  3. Zostawiasz na godzinkę (mnie się zdarza na całą noc) w marynacie.
  4. Pieczesz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, koniecznie pod folią aluminiową. Daj im jakieś 20 minut, powinny być miękkie.
  5. Jeśli uznasz, że są za suche, to podlej je w połowie pieczenia czterema łyżkami wody, bulionu lub czerwonego wina.
  6. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostygnięciu, dodajesz 2 łyżki kwaśej śmietany i delikatni całość mieszasz.

Jeśli lubisz delikatnie spieczone kapelusze, to zdejmij folię na 2 ostatnie minuty pieczenia i zmniejsz temperaturę termoobiegu do 180 stopni.

Podaję posypane drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego 🙂

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This