Ziemniak i lekko przypalony ser to duet idealny.

Składniki

8 sporych ziemniaków

4 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka tartego majeranku

1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros

1 łyżeczka kurkumy

2 łyżeczki musztardy francuskiej

1/2 szklanki startego żółtego sera wędzonego

1/3 szklanki bułki tartej

 

osoby

Wykonanie

  1. Obierasz ziemniaki i gotujesz (niezbyt miękkie, bo jeszcze będą pieczone, wyciągasz z wody).
  2. Olej i wszystkie przyprawy mieszasz i całością smarujesz dokładnie obgotowane ziemniaki.
  3. Układasz ziemniaki w naczyniu żaroodpornym i posypujesz startym serem zmieszanym z bułką tartą.
  4. Pieczesz w temp. 200 stopni na termoobiegu przez ok. 15 minut (aż ser się ładnie przypiecze).

Można je podawać z sosem/dipem np. jogurtowym, majonezowym itd. posypane szczypiorkiem.

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This