Kiedy planuję pieczny schab na obiad, zawsze robię trochę większą porcję, żebyśmy potem mieli wędlinę na kanapki. Wtedy mam pewność, że wiem co je rodzina.

Składniki

1 kg schabu bez kości

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżka oleju

 

osób

Wykonanie

  1. Wszystkie przyprawy mieszasz z łyżką oleju i nacierasz nimi schab.
  2. Mięso zostawiasz w lodówce na min. 2 godziny (najlepiej całą noc).
  3. Wyjmujesz mięso z lodówki i zostawiasz żeby nabrało temperatury pokojowej.
  4. Na patelni obsmażasz mięso z każdej strony (aż się lekko przyrumieni).
  5. Wkładasz mięso do naczynia żaroodpornego i ściśle przykrywasz np. aluminiową folią spożywczą. Można też mięso do pieczenia w tę folię zawinąć.
  6. Pieczesz w temperaturze 190 stopni przez ok. 40-50 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika zostawiasz do ostygnięcia.

Najlepiej kroi się zimne mięso. Wystarczy jako wędlina na kilka dni. Podaję najczęściej z pastą chrzanową. Smacznego 🙂

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This