Domowy przepis na pyszne, chrupiące pierniki z imbirem. Czas przygotowania: 2,5 godz., porcja na 10 osób.

Składniki

pół kostki margaryny
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka brązowego cukru
3/4 szklanki miodu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 olejek migdałowy
2 łyżki cynamonu
1 łyżka mielonego imbiru
2 łyżki skórki pomarańczowej
1 łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika lub korzennej

Wykonanie

Wszystkie składniki zagniatasz dokładnie i owijasz folią. Zostawiasz w lodówce na 2 godziny. Rozwałkowane pierniki powinny mieć mniej niż 0,5 cm grubości. Pieczesz 6-8 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika są twarde i chrupiące (takie najbardziej lubię), na drugi dzień miękną. Wychodzi ok. 60 pierników. Dekoracje to już kwestia wyobraźni 🙂 Smacznego.

osób

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This