Nieco inny sposób przygotowania obiadu na słodko lub przekąski dla gromady małych gości. Czas przygotowania: 60 minut, porcja na 6 osób.

Składniki

1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
ok. 1/2 szklanki wody gazowanej (zależy od gęstości ciasta)

3/4 szklanki cukru (może być torchę mniej jeśli nie mają być bardzo słodkie)
1 cukier waniliowy
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
olej do smażenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu

osób

Wykonanie

  1. W dużej misce zmiksuj wszystkie składniki jak na naleśniki. Powinna powstać gładka masa, podobna do naleśnikowej, tylko bardziej gęsta. Jej gęstość możesz regulować mlekiem i mąką.
  2. Masę odstaw na jakieś 15-20 minut.
  3. Na rozgrzaną patelnię (z niewielką ilością oleju) połóż foremki: kwiatki, zwierzątka i nalewaj do nich cienką warstwę ciasta. Powinny być dość brązowe z każdej strony, wtedy będą chrupiące.
  4. Przed podaniem odsączaj na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podaję beż żadnej posypki, bo są dość słodkie. Znikają jak śnieg na wiosnę. Smacznego 🙂

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This