Pyszna alternatywa dla mącznych placków, do nich nie trzeba mąki. Wystarczą: kasza manna, aromatyczne przyprawy i i słodko-kwaśne, naturalne owoce.

Składniki

1,5 szklanki mleka (może być roślinne)

1/2 szklanki kaszy manny

4 łyżki brązowego cukru

2 jajka

szczypta soli

1 łyżka masła

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki skórki cytrynowej

1 łyżeczka kurkumy

ew. szczypta imbiru suszonego

2 łyżki oleju do smażenia

śliwki z cynamonem/dżem/powidła

osób

Wykonanie

  1. Do kaszy manny dolewasz ok. 4 łyżki mleka i mieszasz.
  2. Białka oddzielasz od żółtek i ubijasz na pianę ze szczyptą soli.
  3. Gotujesz 1,5 szklanki mleka.
  4. Do zagotowanego mleka dodajesz kaszę i dokładnie mieszasz (aż powstanie kleik). Jeśli nie jest gładki można kaszę zmiażdżyć tzw. żyrafą na delikatną masę.
  5. Do ciepłej kaszy dodajesz cukier i mieszasz.
  6. Dodajesz przyprawy: cynamon, skórkę cytrynową i kurkumę.
  7. Do ostudzonej masy dodajesz żółtka i całość mieszasz.
  8. Na końcu delikatnie dodajesz ubite na pianę białka i mieszasz.
  9. Smażysz na rozgrzanym oleju małe placki (ok. 1 minutę z każdej strony).
  10. Podajesz posmarowane ulubionym dżemem lub z domową nutellą.

Przed podaniem placuszki smaruję musem owocowym lub przygotowuję domową nutellę.

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This