Na jeden kęs albo dwa. Ptysie z cukrem pudrem i mascarpone.

Składniki

250 ml wody

1 szklanka mąki pszennej

120 g margaryny

szczypta soli

5 jajek

osób

Wykonanie

  1. Margarynę wrzucasz do wody z odrobiną soli i zagotowujesz. Użyj większego rondla, bo potem łatwiej mieszać w nim ciasto.
  2. Po zagotowaniu zmniejszasz gaz i wsypujesz mąkę.
  3. Mieszasz energicznie do połączenia składników w jednolitą masę. Powinna być lekko błyszcząca, gęsta i odchodzić od ścianek rondla.
  4. Zdejmujesz z ognia i zostawiasz do wystudzenia.
  5. Do wystudzonej masy dodajesz jajka i miksujesz na gładką masę.
  6. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układasz ptysie w niewielkiej odległości.
  7. Pieczesz w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.

Można je podawać z różnymi nadzieniami np. z samym dżemem, budyniem, bitą śmietaną lub serkiem mascarpone połączonym z cukrem pudrem i owocami. Pełna dowolność. Smacznego 🙂

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This