Bardzo treściwy deser, a właściwie podwieczorek na bazie ryżu i naturalnych owoców. Prosty do wykonania, zachwyci nie tylko najmłodszych.

Składniki

1/2 szklanki białego ryżu

2 łyżki cukru waniliowego

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

1 łyżka cynamonu

truskawki z wanilią/dżem/powidła

osób

Wykonanie

  1. Ryż gotujesz zgodnie z przepisem na opakowaniu (szczypta soli). Wylewając wodę pozostaw odrobinę, tak, żeby ryż w niej jeszcze dochodził, nie był całkowicie sypki tylko wręcz lekko rozgotowany (ciapa).
  2. Dodajesz do ryżu przyprawy i cukier, wymieszaj dokładnie.
  3. W naczyniu ukłaszasz warstwę ryżu, na to warstwę truskawek z wanilią (dżemu/powideł/owoców) i znowu warstwę ryżu. Zdarza mi się górną warstwę ryżu ubić na miazgę blenderem (tzw. żyrafą), wtedy na górze ląduje aksamitna masa ryżowa.
  4. Można podawać jeszcze ciepły, ale też na zimno świetnie smakuje. Posypany prażonymi pestkami dyni, pistacjami lub innymi bakaliami.

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This