Słodki i chrupiący przepis na racuchy. Delikatne i przepyszne. U nas zawsze na stole, gdy wpadają znajmi Karoliny. Czas przygotowania: 60 minut, porcja na 6 osób.

Składniki

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant
1 szklanka mleka sojowego
3/4 szklanki cukru brązowego (często zastępuję stewią)
1 jajko
2 jabłka
olej do smażenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
olejek migdałowy
cukier puder do posypania

osób

Wykonanie

  1. Wsyp drożdże do 1/4 szklanki ciepłego mleka i dodaj łyżeczkę cukru. Zamieszaj i zostaw na 20 minut.
  2. W tym czasie skrój jabłka (ze skórką) na drobne cząsteczki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodaj cynamon i łyżeczkę cukru. Smaż ok. 10 minut. Kiedy zmiękną, zdejmij z patelni i zostaw do ostygnięcia.
  3. W dużej misce zmiksuj mąkę, cukier, jajko, mleko, olejek i zaczyn drożdżowy. Dodaj szczyptę soli. Powinna powstać gładka masa, podobna do naleśnikowej, tylko bardziej gęsta. Jej gęstość możesz regulować mlekiem i mąką.
  4. Do gotowej masy dodaj jabłka z cynamonem i lekko wymieszaj.
  5. Kładź na rozgrzaną patelnię (z niewielką ilością oleju) małe racuchy. Pilnuj, żeby się nie przypaliły, ale mocno spiekły z każdej strony. Wtedy będą chrupiące.
  6. Podawaj lekko posypane cukrem pudrem.Jeśli masz ochotę, to przygotuj do racuchów polewę truskawkową. Wystarczy blenderem zmiażdżyć 0,5 kg truskawek (w zimie mrożone) z małym kubeczkiem jogurtu (naturalnego, truskawkowego lub koziego o dowolnym smaku). Jeśli używam jogurtu smakowego, do polewy nie dodaję ani grama cukru. Ale oczywiście to kwestia smaku. 🙂

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This