Można przygotować dzień wcześniej, pięknie przejdą smakiem śliwek przez noc w lodówce.

Składniki

1/2 kg schabu

szklanka suszonych śliwek wędzonych

2 łyżki oleju rzepakowego

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 szklanka bulionu (może być drobiowy lub warzywny, jaki jest pod ręką) 

2 łyżki papryki słodkiej w proszku

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego

 

osoby

Wykonanie

  1. Schab myjesz, suszysz, dzielisz na dość cienkie, małe kotlety (to takie mini roladki).
  2. Rozklepujesz kotlety i nacierasz wszystkimi przyprawami.
  3. Zawijasz jedną śliwkę w jedną roladkę, przebijasz wykałaczką.
  4. Zostawiasz w lodówce na min. 2 gdziny (najlepiej na noc).
  5. Na rozgrzanym oleju obsmażasz na patelni roladki z każdej strony.
  6. Zmnieszasz ogień i podlewasz winem. Gotujesz tak 5 minut.
  7. Wkładasz roladki (wraz z sosem) do żaroodpornego naczynia i zalewasz bulionem.
  8. Pieczesz przez 60 minut w temp. 180 stopni pod przykryciem. Ostatnie 10 minut pieczenia bez przykrycia.

Przed podaniem wyciągam wykałaczki, ale goście też sobie sami poradzą. Smcznego 🙂

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This