Bardzo prosta w przygoowaniu i smakowita dzięki pieczarkom duszonym w winie, uzupełniona winnym i lekko słodkawym smakiem jabłek.

Składniki

8 dużych pieczarek

1 łyżka masła

4 jajka

1 jabłko

2 łyżki musztardy francuskiej

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego

1 łyżka majonezu 

1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

osoby

Wykonanie

  1. Jajka gotujesz na twardo.
  2. Pieczarki obierasz i kroisz na cienkie plasterki (lub w kostkę).
  3. Na rozgrzanej patelni smażysz pieczarki (nie dusisz) na łyżce masła, posypujesz je solą i pieprzem.
  4. Kiedy są lekko podsmażone wlewasz na patelnię czerwone wino.
  5. Dusisz aż wino wyparuje i wtedy dodajesz musztardę, paprykę i majeranek. Lekko podgrzewasz jeszcze przez minutę.
  6. Jabłko kroisz w drobną kostkę.
  7. Ugotowane jajka kroisz w drobną kostkę.
  8. Jajka i jabłka wrzucasz do miski. Dodajesz jeszcze ciepłe pieczarki z patelni i mieszasz wszystkie składniki.
  9. Można teraz dodać majonez, choć często pomijam ten składnik.
  10. Na koniec dosypujesz pokrojony szczypiorek i całość delikatnie mieszasz.

Najlepiej smakuje z jeszcze lekko ciepłymi pieczarkami i frytkami z chleba. Smacznego 🙂

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This