Małe a cieszy, czyli przystawka z ciasta francuskiego i farsz z indyka.

Składniki

1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z indyka, ale niekoniecznie) 

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu 

1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

1 łyżeczka mielonego kminku

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki chilli w proszku

1/2 łyżeczki suszonego imbiru

2 łyżki musztardy miodowej

6 łyżek ketchupu pikantnego

6 plastrów dowolnego sera żółtego

1 jajko

1 szklanka liści rukoli

 

osoby

Wykonanie

  1. Mięso podsmażasz na oleju, dodając kolejno wszystkie przyprawy, musztardę i ketchup. Odstawiasz farsz do ostygnięcia.
  2. Jeśli farsz ma sporo grudek, proponuję zmiksować/zblendować na gładką masę przy pomocy tzw. żyrafy.
  3. Ciasto francuskie rozkładasz na blacie, całkowicie rozwijasz.
  4. Prostokąt z ciasta smarujesz rozbełtanym jajkiem.
  5. Zostawiając miejsce na górze i na dole (ok. 5 cm), na środku układasz: ser żółty, farsz i liście rukoli – po całej długości ciasta, od lewego do prawego brzegu.
  6. Następnie zwijasz ciasto jak roladę i kroisz pojedyncze plastry grubości ok. 1-2 cm.
  7. Układasz ślimaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odległość, bo urosną.
  8. Smarujesz każdy rozbełtanym jajkiem.
  9. Wkładasz do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 10-15 minut.

Można je podawać na zimno i na ciepło. Smacznego 🙂

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This