Słodko-pikantna alternatywa dla codzienne porcji zieniaków.

Składniki

1 kg batatów

4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu białego

1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

1 łyżeczka mielonego kminku

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki suszonego imbiru

 

osoby

Wykonanie

  1. Wymyte i obrane bataty przecinasz na pół, rozkładasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Olej i wszystkie przyprawy mieszasz i całością smarujesz dokładnie bataty.
  3. Przykryte folią aluminiową bataty wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 25-30 minut. Muszą być po prostu miękkie po wyjęciu.
  4. Na ostatnie 5 minut pieczenia możesz zdjąć folię. Wtedy będą miały chrupiącą skórkę.

Można je podawać z sosem/dipem np. jogurtowym, majonezowym itd.

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This