Kremowa zupa pomidorowa posypana chipsami z kurczaka. Inna odmiana tradycyjnej pomidorówki.

Składniki

Wywar:

1 litr wody

1 udko z kurczaka

2 marchewki

2 ziemniaki

2 cebule

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu 

łyżczka przyprawy gyros

1 łyżka masła

szczypta cukru

1 słoiczek przecieru pomidorowego

szczypta imbiru suszonego

szczypta papryki słodkiej

szczypta kurkumy

 

osoby

Wykonanie

  1. Udko gotujesz w wodzie przez 30 minut.
  2. Cebule podpiekasz na palniku i dorzucasz do wywaru po tych 30 minutach wraz marchewką, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
  3. Gotowy wywar odcedzasz.
  4. Do wywaru dodajesz cały słoiczek przecieru pomidorowego.
  5. Wrzucasz też ziemniaki, dodajesz ugotowane już marchewki (niech się rozpadną) i gotujesz jeszcze 20 minut (ziemniaki muszą być miękkie).
  6. Na patelni roztapiasz łyżkę masła i podsmażasz pokrojone w drobne wiórki ugotowane mięso z udka.
  7. Posypujesz przyprawą do gyrosa i smażysz aż do chrupkości (niech się zrobią takie podsmażone wiórki).
  8. Przestudzoną zupę miksujesz (blendujesz tzw. żyrafą) na gładki krem.
  9. Doprawiasz do smaku solą, cukrem, pieprzem i wszytkimi przyprawami. Dobrze wymieszaj.
  10. Podajesz posypaną ciepłymi i chrupiącymi chipsami z kurczaka.

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This