Piękna i kolorowa, ale przede wszystkim smaczna, bo pikantna i sodkawa jednocześnie. Muszarda nadaje niezwykłego smaku i oryginalnie wygląda. A przecież nie od dziś wiadomo, że jemy także oczami.

Składniki

Wywar:

1 litr wody

1 pietruszka

6 marchewek

1 ziemniak

1 cebula

1/2 selera

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu białego

1 łyżka masła

szczypta imbiru suszonego

szczypta papryki słodkiej

szczypta kurkumy

1/4 szklanki śmietany do zup

2 łyżki musztardy francuskiej

 

osoby

Wykonanie

  1. Cebulę kroisz w drobną kostkę i wrzucasz do garnka na rozgrzane masło. Podsmażasz ok. 2 minuty.
  2. Do garnka dorzucasz obrane i pokrojone: marchewki, pietruszę, seler oraz przyprawy i smażysz ok. 4 minuty ciągle mieszając.
  3. Zalewasz całość wodą, wrzucasz obrany ziemniak, przykrywasz i gotujesz ok. 20 minut (warzywa powinny się rozpadać).
  4. Doprawiasz wywar musztardą, solą i pieprzem.
  5. Kiedy zupa ostygnie, blendujesz (tzw. żyrafą) na gładki krem.
  6. Dodajesz śmietanę i dokładnie mieszasz całość.
  7. Podajesz z odrobiną śmietany i łyżeczką musztardy francuskiej.

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This