Zupa warzywna pełna aromatycznych przypraw, łatwa w przygotowaniu. Cukinia lubi połączenia z różnymi warzywami, sezonowo można więc przepis modyfikować.

Składniki

Wywar:

2 marchewki

2 pietruszki

1/2 selera

1 łyżeczka soli

10 ziaren pieprzu 

liść laurowy

 

Pozostał składniki:

2 małe cukinie

2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

1 łyżeczka majeranku suszonego

1 łyżka musztardy

12 łyżeczki octu winnego

2 cebule

4 spore ziemniaki

2 jajka

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta imbiru suszonego

szczypta chilli

szczypta kurkumy

 

osoby

Wykonanie

  1. Z marchewki, pietruszki i selera gotujesz wywar warzywny na ok. 1,5 litra wody.
  2. Do gtowego wywaru wrzucasz ziemniaki i gotujesz do miękkości.
  3. Na patelni rozgrzewasz olej i podsmażasz pokrojoną drobno cebulę.
  4. Następnie dodajesz pokrojoną w kostkę cukinię (wytnij wcześniej nasiona jeśli cukinia nie jest młoda) i przyprawiasz do smaku wszystkimi sypkimi przyprawami.
  5. Gotujesz jajka na twardo.
  6. Warzywa podsmażone na patelni wrzucasz do garnka z wywarem i dodajesz musztardę oraz ocet i gotujesz ok. 15 minut.
  7. Obrane i pokrojone w kostkę jajka wrzucasz do lekko przestygniętej zupy.
  8. Doprawiasz do smaku musztardą, ew. solą i pieprzem. Można dodać więcej chilli jeśli zupa ma być bardziej pikantna.
  9. Blendujesz wszystko na gładką masę (tzw. żyrafą) i można podawać zupę posypaną odrobiną natki pietruszki.

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This