Bardzo aromatyczna, treściwa zupa na ostro, bo z chrzanem i czosnkiem oraz tym niezapomnianym zapachem żytniego zakwasu i majeranku.

Składniki

Zakwas:
1 llitr przegotowanej wody (ciepła)
1 szklanka mąki żytniej
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
piętka chleba na zakwasie (im bardziej naturalny tym lepiej)

Zupa:
1 szklanka zakwasu
2 cebule
2 białe kiełbasy
5 suszonych grzybów
1/2 kg ziemniaków
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 ząbek czosnku
3 łyżki chrzanu ze słoika lub świeżo starty (wtedy 2 łyżki)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki tartego majeranku
1 jajko

osób

Wykonanie

  1. Cebulę i kiełbasy wrzucasz do garnka, dodajesz grzybki, czosnek, solisz i gotujesz w 1,5 litra wody przez 35 minut.
  2. W tym czasie gotujesz w osobnym garnku obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Jajko gotujesz na twardo.
  4. Do wywaru z kiełbasą dodajesz zakwas (można zrobić samodzielnie, ale kupne też bywają znakomite) i czekasz aż całość się zagotuje.
  5. Do zupy wlewasz ziemniaki z wodą z ich gotowania, to zagęści zupę.
  6. Dokładnie mieszasz całość, można podgrzać jeszcze 5 minut na wolnym ogniu.
  7. Doprawiasz przyprawami i chrzanem oraz sokiem z cytryny.
  8. Wyławiasz kiełbaski i obrane ze skórki kroisz w kostkę.
  9. Dodajesz do zupy pokrojone na ćwiartki jajko.

Zakwas:

  1. Do słoika z wodą wsypujesz mąkę i dokładnie mieszasz.
  2. Dodajesz czosnek (obrany, lekko zmiażdżony), chleb i przyprawy.
  3. Zostawiasz słoik z lekko zamkniętą pokrywką, przykryty gazą (musi dochodzić do niego powietrze).
  4. Zakwas powinien być gotowy za 3-5 dni (im cieplej w dmu tym szybciej).

Można podać z podpieczonymi plastrami kiełbasy. Smacznego 🙂

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This