Pszenne ciasto chlebowe, trochę jak na pizzę jest bardzo plastyczne. Pozwala na wypiekanie najróżniejszych kompozycji. Tym razm zajączki i ptaszki.

Składniki

200 ml letniego mleka
1 łyżeczka suchych drożdży
300 g mąki
szczypta soli
1 jajko

4 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżka maku niebieskiego
1 łyżka sezamu

osób

Wykonanie

  1. Do letniej wody wsyp łyżkę mąki pszennej, drożdże i cukier. Wymieszaj dokładnie i zostaw w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
  2. W misce połącz ze sobą mąkę i sól.
  3. Do mąki dodaj jajko i ostudzone masło, lekko wymieszaj całość.
  4. Zalewaj ciasto rozczynem z drożdży i zagniataj. Nie wlewaj wszystkiego od razu, może się okazać, że ciasto jest wystarczająco wilgotne.
  5. Zagnieć ciasto i zostaw do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj bardzo cienko (3 mm) i wykrawaj dowolne kształty np. zajączki, ptaszki, jajka, kwiatki.
  7. Wszystkie wykrojone kształty kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Posmaruj każdy rozbełtanym jajkiem i posyp makiem lub sezamem.
  9. Piecz 5-8 minut w temepaturze 190 stopni. Im cieńsze ciasto tym szybciej się przypala.

IMG_1022

IMG_1019

 

IMG_1018

 

Nie przegap żadnego wpisu

Nawet jeżeli podoba ci się to, co czytasz na moim blogu, szansa że tu wrócisz jest prawie żadna. W internecie co chwilę coś odwraca naszą uwagę. Chyba że zapiszesz się na mój newsletter – wtedy wyślę ci maila, kiedy tylko pojawi się tu coś ciekawego.

Te wpisy również mogą cię zainteresować:

Shares
Share This